Onkruidverdelging

  • Home
  • /
  • Onkruidverdelging

Onkruid

common-dandelion-54078_640

Paardenbloem

We maken onderscheid tussen twee soorten onkruid. Dit zijn eenjarig onkruid en meerjarig onkruid. Ze moeten allebei op een andere manier bestreden worden.

Eenjarig onkruid
Dit onkruid verspreidt zich via zaden en is daardoor de makkelijkste van de twee om te bestrijden. Het kan gemakkelijk verwijderd worden met de hand of een schoffel.

Meerjarig onkruid
Meerjarig onkruid verspreidt zich door een gecompliceerd wortelnetwerk onder de grond. Bij het verwijderen van dit onkruid moet u grondig te werk gaan, want als u alleen het plantje verwijderdt en niet de wortels, groeit het gewoon weer aan.

Onkruid vermijden
Het is verreweg het makkelijkst om onkruid te voorkomen als er weinig of geen onkruid in de tuin is. Zodra u een onkruid plantje ziet moet u het meteen verwijderen. Heeft u al onkruid? Als u in het voorjaar de grond goed door wiedt, dan hoeft u minder te doen in de zomer. Voordat de winter begint kunt u nogmaals de tuin wieden, aangezien het meeste onkruid de winter makkelijk doorkomt. Als u een nieuwe tuin heeft, bedek dan de grond van de tuin eerst drie maanden lang met een zwart folie. Hierdoor verstikt het onkruid, krijgt het geen zon meer en sterft het af.

Onkruid bestrijden
Bij onkruid dat tussen de tegels omhoog komt werkt het meestal het best om kokend water eroverheen te gieten. Sommigen vinden dat schoonmaakazijn ook goed werkt. Het kan ook verwijderd worden door een krabber.

Mos
Probeer eens ijzersulfaat over het mos te strooien, dan zal het mos snel afsterven. Let wel op dat u het niet op stenen of bestrating strooit want het kan roestvlekken veroorzaken. (Ook als u met uw schoenen over het gras heeft gelopen waar ijzersulfaat op is gestrooid, en vervolgens op stenen gaat lopen kan dat roestvlekken geven). Liever een machinale oplossing? Overweeg dan eens om een verticuteermachine aan te schaffen, of te huren. Na het verticuteren het gras lichtjes inzaaien en met een grasroller vlak rollen.

Algen op de tegels
De groene aanslag op tegels verschijnt vaak aan het begin van het voorjaar, omdat de tegels dan weinig zon hebben gehad, maar wel vaak nat zijn geweest. De perfecte leefomgeving voor algen en/of mos. Er zijn verschillende manieren om de groene aanslag te verwijderen. Zo kunt u groene zeep, soda, schoonmaakazijn of een hogedrukspuit gebruiken.

• Groene zeep: Verdeel de groene zeep over het oppervlak en laat het minimaal 8 uur intrekken, daarna grondig afschrobben of afvegen met water.
• Soda: Los twee kilo soda in tien liter water op, laat dit twee dagen intrekken. U zult een witte aanslag zien op de tegels, maar dat kunt u afspoelen met water.
• Schoonmaakazijn: Verdun 1 liter azijn met 1 liter water en giet het op de tegels. Laat het 2 dagen intrekken. De tegels zullen een gele aanslag krijgen, maar dat kunt u makkelijk wegborstelen met een harde bezem. De geur blijft echter nog wel een paar dagen langer hangen.
• Hogedrukspuit: Spuit alleen op de tegels en vermijd de voegen, anders wordt het zand eruit gespoten. Als het zand wel uit de voegen wordt gespoten moet u niet vergeten het weer op te vullen zodra u klaar bent. Omdat de straal zo hard is, bestaat de kans dat de tegels groffer worden na de hogedrukspuit. Dit betekent dat de algen en mossen sneller terug zullen komen.