Tuinongedierte bestrijden

  • Home
  • /
  • Tuinongedierte bestrijden

Slakken

In Nederland kennen we zowel de naaktslak als de huisjesslak. Van allebei de slakken kunnen mensen veel hinder ondervinden. Ze schrapen met hun tong alle planten in uw tuin kapot, waardoor sommige zelfs zullen sterven. Het zijn wel vaker de naaktslakken die de hele tuin leeg eten; huisjesslakken doen zich vaker te goed aan het afval op de grond.

slug-816915_640Biologische bestrijding
Om slakken op een diervriendelijke en milieuvriendelijke manier te bestrijden is het verreweg het beste om ze te demotiveren. Als uw tuin niet aantrekkelijk voor ze is, dan komen ze er ook niet op af. Slakken houden van de Hosta, Iberis, Ligularia en verschillende slasoorten. Verder zijn ze dol op vochtige plekken bijvoorbeeld onder hout, tegels, potten of in een composthoop. Verwijder dus alle onnodige materialen en verplaats ze regelmatig om de grond te laten drogen. Vijvers zijn ook een trekpleister voor de slakken, dus zorg ervoor dat er geen kwetsbare planten dichtbij de vijver staan. Geef in de zomer je tuin alleen in de ochtend water, want dan is het gras en de grond eromheen droog als de avond valt. Slakken worden actief als het nacht wordt, en als uw tuin dan een droge plek is, zijn ze sneller geneigd het te vermijden.

Bier en slakken
Zit uw tuin toch onder de slakken? Dan kunt u een val maken met behulp van een klein scheutje bier. Pak een klein plastic emmertje (meestal van een bak yoghurt uit de supermarkt) en snij/knip er rechthoekige horizontale gaten in. Dit zijn de ‘deuren’ waar de slakken naar binnen gaan. Doe er een klein laagje bier in en doe de deksel erop (zodat het bier niet wordt verdunt door regenwater). Gebruik niet teveel bier want de slakken kunnen verdrinken of zich dood drinken. De volgende ochtend kijkt u in de val en kunt u de slakken makkelijk verwijderen.

Meer tips

  • Knoflook is giftig voor slakken. Als u overal in uw tuin een teentje knoflook neerlegt (of u een knoflook plant heeft groeien) dan is de kans groot dat uw tuin wordt overgeslagen. Ook kunt u proberen de planten en de grond te bespuiten met knoflook-extract. Slakkeneitjes komen niet uit als ze zijn bespoten met het extract.
  • Een uitgeholde meloen is een heerlijke vochtige en donkere schuilplaats voor de slakken. Elke ochtend kun je de verzamelde slakken verzamelen en verwijderen.
  • Slakken hebben een hoop natuurlijke vijanden, en sommige zijn erg makkelijk te lokken naar uw tuin. Gebruik wat vogelzaadbollen om meer vogels naar uw tuin te lokken en ze zullen dan ongetwijfeld wel een slak of twee pakken.

Wat niet te gebruiken
Zout absorbeert water. Slakken bestaan voor 70% uit water. Als u ze bestrooit met zout worden ze langzaam maar zeker van hun levenssappen ontdaan. Het is een dieronvriendelijke manier van slakken bestrijden en we raden het aan nooit te doen.
Niet biologische slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken, maar ook voor vogels, egels, huisdieren en zelfs mensen.
Parasiterende aaltjes genaamd Nemaslug vallen onder de biologische en duurzame plaagbestrijding. Ze glippen met honderden tegelijk het lichaam van de slak binnen en eten de slak van binnenuit op. Dit proces duurt ongeveer een dag. Ook al is dit een geaccepteerde manier om slakken te bestrijden, de slak sterft nog steeds op een extreem langzame manier.

Spinnen

cobweb-959578_640U kent het wel. Zo rond de herfst zit uw hele tuin ineens onder de spinnenwebben en zit u elke dag met uw gezicht in het web. Gelukkig kunt u iets aan de spinnen doen.

Bestrijding
Op vele manieren is het bestrijden of demotiveren van spinnen hetzelfde als het demotiveren van slakken. Ruim alles wat los staat in de tuin op, zodat er zo weinig mogelijk schuilplekken zijn. De meest effectieve manier om spinnen te bestrijden is door het aantal insecten in uw tuin te verminderen. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk insecten worden gelokt naar uw tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuinlamp die ‘s avonds of ‘s nachts aangaat. Dit lokt allerlei motjes, vliegjes en muggen naar uw tuin – en dus ook spinnen.

Als u een vijver heeft, zorg ervoor dat het water niet stilstaat door middel van een pompje of fontein. Anders gaan muggen hun eitjes leggen op het water en is het een waar buffet voor spinnen. Blijf ook de spinnenwebben weghalen. Ze hebben rust en stilte nodig om hun web te spinnen, en als u constant het web weghaalt en/of langsloopt worden ze het uiteindelijk zat en gaan ze ergens anders heen om hun web te spinnen.

Net als bij de slakken hebben de spinnen ook vogels als natuurlijke vijanden, dus ook hier werkt meer vogels lokken naar de tuin. Huiskatten staan er ook om bekend dat ze vaak spinnen eten.

Geuren om mee te bestrijden
Sommige geuren zouden ervoor moeten zorgen dat spinnen geen zin hebben om uw tuin binnen te kruipen. Denk hierbij aan de geur van een citroen, kaneel of eucalyptus. U kunt de schil van een citroen wrijven op de plekken waar u vermoed dat de spinnen binnenkomen en dat zou ze moeten afschrikken.

Spinnen als iets positiefs
Waarschijnlijk voelt u zich niet helemaal veilig in een huis waar veel spinnen zijn. Maar ze vangen wel alle insecten waar u een nog grotere hekel aan heeft. Muggen, zilvervisjes, vliegen, etc. Spinnen eten ze allemaal op. Maar mocht u spinnen toch helemaal zat zijn, dan is het spinnenseizoen gelukkig maar kort (van ongeveer begin augustus tot eind september).